W Gminnym Ośrodku Kultury w Jasienicy w niedzielę 13 grudnia została zorganizowana II Josiynicka Wilija. Oprócz świątecznego kiermaszu panie z miejscowych Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały zastawione stoły ? tak, jak każe tradycja Śląska Cieszyńskiego.
Prezentacje stołów wigilijnych przygotowały panie z dwunastu Kół Gospodyń Wiejskich z sołectw gminy Jasienica. Wokół nich kłębiły się prawdziwe rzesze uczestników, którzy podziwiali pięknie udekorowane stoły, a później mieli okazję skosztowania wigilijnych przysmaków. Wśród wigilijnych dań uwagę przykuwała m.in. rolada z gęsi faszerowana mielonym mięsem, krupica z masłem i cukrem, zupa z całego grochu, pierogi z kapustą, prawdziwkami i cebulą, schab z żurawiną i w galarecie, groch z pieczkami, pasztety, moczka z fasolami i piernikowa, fasole z pieczkami, pączek z indyka, rolada serowo-mięsna, szpinakowa i serowa, deser z ryżu gotowanego na mleku i bitej śmietany, zupa rybna zabielana greckim jogurtem, żeberka nadziewane serem, pieczarki w zalewie, czy sztufada wołowa.
Oczywiście, królowały zupy grzybowe, barszcze i karp, przygotowany na różne sposoby ? smażony, bajcowany, faszerowany pieczarkami z cebulką, bułką i natka pietruszki, w galarecie, duszony w kapuście, panierowany z nutą cytrynową. Nie brakowało też innych ryb ? można było skosztować sałatki śledziowej, sałatki świątecznej z zielonego śledzia, śledzia po cygańsku, śledzików Krystynki, ryby zapiekanej z serem żółtym i migdałami, klopsików z dorsza w zalewie, dorsza w sosie śmietanowym, szczupaka w zalewie octowej, ciasta łososiowego, czy muszli nadziewanych tuńczykiem. (Ł)

wilija_JAS_01

wilija_JAS_02

wilija_JAS_03

wilija_JAS_04

wilija_JAS_05

wilija_JAS_06

wilija_JAS_07

wilija_JAS_09

wilija_JAS_10

wilija_JAS_11

wilija_JAS_12

wilija_JAS_13

wilija_JAS_14