Całe bogactwo smaków

Gminny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” pod hasłem „Dobra kasza nasza”, zorganizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bystrej oraz Gminny Ośrodek Kultury „Promyk” przy współpracy Gminy Wilkowice, zgromadził prawdziwych pasjonatów lokalnych smaków i miłośników dziedzictwa regionu.
W środę 14 maja sala Ochotniczej Straży Pożarnej w Bystrej wypełniła się zapachem tradycji i radosnym gwarem, bo to właśnie tutaj odbył się pełen emocji i pozytywnych wrażeń konkurs kulinarny. Do koleżeńskiej rywalizacji stanęły jak co roku trzy Koła Gospodyń Wiejskich – z Bystrej, Wilkowic i Mesznej. Panie z ogromnym zaangażowaniem prezentowały dania oparte o różne odmiany kaszy w aż pięciu kategoriach: zupa, danie gorące, produkt/przystawka, ciasto/deser oraz nalewka/napój.
W następstwie przygotowania potraw i smakowitych degustacji, burzliwy charakter miały obrady jury pod przewodnictwem wójta gminy Wilkowice Macieja Mrówki. – Wybór tych najlepszych był naprawdę karkołomnym wyzwaniem. Do tego jesteśmy jednak przyzwyczajeni, bo nasze panie gotować potrafią, jak mało kto – mówi wójt.
Ostatecznie przyznano wyróżnienia: KGW Wilkowice za zupę pomidorową z kaszą jaglaną oraz żurawinówkę z miodem gryczanym, KGW Bystra za gołąbki z kaszą i grzybami oraz ciasto grysikowe, KGW Meszna za kaszę gryczaną z mięsem i warzywami. Radość zwyciężczyń była ogromna, ale każde z kół otrzymało nagrodę w wysokości 2 tys. zł za zdobycie jednego pierwszego miejsca w swojej kategorii oraz pamiątkowe dyplomy.
Dodać warto na koniec, że zwycięskie potrawy już wkrótce będą reprezentować gminę Wilkowice na szczeblu powiatowym podczas Przeglądu Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo”. (ARM)