Gospodynie świetnie gotują
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Bystrej, Mesznej i Wilkowic po raz kolejny dały znać o swoich nieprzeciętnych zdolnościach kulinarnych, przygotowując dania, które szerzej zaprezentowane zostaną podczas konkursu powiatowego „Kulinarne dziedzictwo”.
Dobrą tradycją w gminie Wilkowice stało się już to, że odbywający się co roku konkurs z uwzględnieniem wszystkich gmin powiatu bielskiego, poprzedza wydarzenie na kształt gminnych eliminacji. Jako że temat przewodni w nadchodzącej edycji to „Rarytasy z kurzej zagrody”, gospodynie przyrządziły swoje potrawy w tym właśnie kierunku. Efekt? – Bez żadnej przesady stwierdzić można, że przerósł najśmielsze oczekiwania. Wybór tych najsmaczniejszych dań był bardzo trudny, a to dlatego, że nasze gospodynie znają się na rzeczy – mówi Maciej Mrówka, wójt gminy Wilkowice.
Panie z KGW w Bystrej przygotowały „Tosty z wątróbką drobiową”, ciekawie łączące smak delikatnej wątróbki ze słodko-kwaśnymi owocami i chrupiącą fakturą pieczywa, oraz „Rurki z adwokatem”, a więc kruche ciasto z pyszną masą o doskonałej konsystencji i odpowiednio dobranym sosem z adwokatem. Oryginalnością jury przeglądu zachwycił „Rosół z żołądków gulgota” od gospodyń z Wilkowic, odznaczający się maślanym, dobrze wyważonym smakiem i doskonałą konsystencją żołądków indyczych. „Faszerowane udka z kurczaka” i „Likier żółtkowy” to już wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju propozycje KGW z Mesznej.
Ostatecznie trzy wybrane potrawy, a więc zupa, danie gorące i deser, będą reprezentowały gminę Wilkowice na powiatowym etapie „Kulinarnego dziedzictwa”. I z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić można, że i tam zachwycą degustujących. (M)
Foto: Mat. UG Wilkowice