W niedzielę 25 czerwca 2023 r. odbył się Przegląd Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo”, w ramach którego Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przygotowują potrawy w pięciu kategoriach: zupy, dania główne, produkt, ciasta i desery oraz napoje i nalewki.

Głównym motywem przeglądu potraw był „Owocowy zawrót głowy”, z którym każde koło poradziło sobie świetnie. Na stołach gościły pyszne dania na bazie lub z dodatkiem owoców oraz piękne, ręcznie robione ozdoby i dekoracje. Komisja oceniająca miała trudne zadanie wybrać 5 najlepszych potraw spośród prawie 160 przygotowanych przez 31 kół.

Tegoroczna edycja Przeglądu potraw Regionalnych była zorganizowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wraz z nieocenionym wsparciem merytorycznym Powiatu Bielskiego. (SP)

 

Zdjęcia: Mat. Starostwa Powiatowego. W kategorii danie główne nagrodzono KGW Czaniec za kozinę z gruszką i sosem śliwkowym z ziemniaczanym puree.

 

W kategorii produkt nagrodzono KGW Międzyrzecze Górne za pasztet z żurawiną.

 

W kategorii ciasta i desery nagrodzono KGW Grodziec za ptasie mleczko owocowe.

 

W kategorii napoje i nalewki nagrodzono KGW Janowice za ostrężynówkę.