Święto Powiatu Bielskiego połączone z koziańskimi dożynkami gminnymi było w tym roku pełne atrakcji.

Imprezę zorganizowano w sobotę i niedzielę 11 i 12 września w Kozach. W programie znalazł się m.in. koncert uczestników tradycyjnego już Powiatowego Przeglądu Grup Artystycznych SAGA. Pierwszego dnia imprezy na scenie zaprezentowało się ponad 160 dzieci i młodzieży, członków zespołów tanecznych, muzycznych oraz folklorystycznych z powiatu bielskiego.

Niedzielne święto otworzył ceremoniał dożynkowy. Przy okazji gminnego święta plonów zorganizowano również regionalny XIV Konkurs Wieńców Dożynkowych pod patronatem honorowym Starosty Bielskiego Andrzeja Płonki. W kategorii wieńców płaskich I miejsce zdobyły panie z KGW Roztropice w gminie Jasienica, w kategorii koron KGW Zbytków, z kolei w kategorii kompozycji I miejsce otrzymało KGW Przeciszów.

Nie ma jednak co ukrywać, że największe zainteresowanie jak zawsze wzbudził Przegląd Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”. W tym roku formuła przeglądu w związku z ograniczeniami sanitarnymi została zmieniona i zamiast stoisk wszystkich kół gospodyń wiejskich zaprezentowało się 10 stoisk gminnych. Każda gmina przygotowała dania w 5 kategoriach: zupa, produkt, danie główne, ciasta i desery oraz napoje i nalewki.

W kategorii zup nagrodzono Szczyrk za zupę z fasoli szparagowej i gminę Wilamowice za zalewajkę z ziemniakami, w kategorii dań głównych gminę Porąbkę za kitę w sosie chrzanowym z kapustą, a także Kozy za siwe kluski z ziemniaków. W kategorii produktów najlepsze okazały się Jaworze z maszkietami ze świniobicia oraz gmina Jasienica z karczkiem w słoikach, w kategorii ciast i deserów gmina Buczkowice z kołaczem weselnym z owocami i gmina Czechowice-Dziedzice z ciastem owocowym, z kolei w kategorii napojów i nalewek gmina Bestwina z nalewką z mniszka lekarskiego i gmina Wilkowice z nalewką z buraka. (R)

Zdjęcia: Mat. Starostwa Powiatowego