W prestiżowym konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów” z bardzo pozytywnym skutkiem wzięły udział panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Bestwinianki”.

Przypomnijmy, już w pierwszym etapie, który miał miejsce we wrześniu w Gilowicach, gospodynie z Bestwiny pod kierownictwem Urszuli Orłowskiej zademonstrowały swoje nieprzeciętne kulinarne możliwości. Za „Sznycel rybny z siurpryzą na sztuchance z kapustą kiszoną” nagrodzone zostały przez jury najwyższą lokatą, uzyskując tym samym awans do „Bitwy Regionów” na poziomie wojewódzkim.

To nastąpiło 13 listopada w Nakle Śląskim, gdzie spotkało się aż 110 kół. Mimo tak licznej konkurencji „Bestwinianki” zdołały zakwalifikować się do półfinałowej dziewiątki. Na swoim stoisku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego doskonale promowały nie tylko jak zawsze smacznego karpia królewskiego, ale i lokalną twórczość oraz rękodzieło. Ostatecznie promocję do krajowego finału zdobyło KGW w Woli Libertowskiej.

„Bitwa Regionów” jest konkursem kulinarnym, który daje gminom szansę na zaprezentowanie swoich walorów na szerszym forum. Udział w inicjatywie mogą brać Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, których celem jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych. Wymiana doświadczeń w takim środowisku owocuje nowymi smakami i ciekawymi potrawami, a zmagania na długo pozostają w pamięci uczestników. Wydarzenie organizuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa w Warszawie. (R)