Już w najbliższą sobotę 1 sierpnia czeka nas Święto Powiatu Bielskiego, towarzyszące imprezie ?Josiynicki Żniwowani? w Jasienicy. Główną atrakcją, jak co roku, będzie zapewne przegląd potraw, połączony z degustacją w ramach ?Kulinarnego Dziedzictwa Powiatu Bielskiego?.
Święto Powiatu Bielskiego co roku odbywa się w innej gminie. Tym razem towarzyszy Josiynickiemu Żniwowaniu w kompleksie ?Drzewiarza?. Jasienicka impreza, która rozpocznie się o godz. 13., ma na celu zaprezentowanie lokalnych tradycji, związanych z okresem żniw. Będzie więc konkurs żęcia sierpem, koszenia kosą, młócenia cepem, klepania kosy. Oczywiście, nie zabraknie występów zespołów regionalnych, z których gmina Jasienica słynie, także z zaprzyjaźnionych Wilamowic i Czech. Organizatorzy przygotowali również inne atrakcje, m.in. koncert zespołu ?Baciary? i pokaz walki wojów.
Dni Powiatu Bielskiego od lat jednak przyciągają przede wszystkim swoimi prezentacjami, organizowanymi jako konkurs ?Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego?. ? Warto pamiętać, że na tradycje naszego powiatu składają się zwyczaje małopolskie oraz śląskocieszyńskie. To prawdziwe bogactwo, którym warto się chwalić i je pokazywać. Dlatego od wielu lat organizujemy konkurs Kulinarne Dziedzictwo. Z roku na rok cieszy się on coraz większym powodzeniem, a zainteresowanie już dawno przekroczyło granice powiatu, a nawet kraju, bo coraz więcej mamy uczestników z przygranicznych terenów Czech i Słowacji ? mówi starosta bielski Andrzej Płonka.
W tym roku wystąpi 35 różnych grup, przede wszystkim pań z kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń. A że impreza towarzyszy Josiynickiemu Żniwowaniu to w tym roku tematem przewodnim będą potrawy i napoje związane z okresem żniw. Uczestnicy będą się przygotowywać już od godz. 13., degustacja dla gości rozpocznie się zaś o godz. 15.
Na imprezę zapraszają starosta bielski Andrzej Płonka i wójt Gminy Jasienica Janusz Pierzyna. Organizatorem konkursu kulinarnego jest Biuro ds. Promocji Powiatu Bielskiego. (Łu)