06.08.2018
Kozy, Powiat Bielski
Gotowanie w kamieniołomie

Popularny program telewizyjny „Rączka gotuje” swój jubileuszowy 300. odcinek zaliczył w pięknej scenerii kamieniołomu w Kozach.
Znany i lubiany kucharz Remigiusz Rączka u stóp kamieniołomu przygotował tradycyjne koziańskie duszonki, zupę krem z warzyw i grzanki z kozim serem. Przy sporządzaniu tych potraw mistrzowi kuchni towarzyszył wójt gminy Kozy Krzysztof Fiałkowski.
Prócz zgłębiania kulinarnych tajników widzowie oglądający program emitowany na antenie TVP Katowice mogli przysłuchiwać się licznym ciekawostkom związanym z historią Kóz, ze szczególnym uwzględnieniem kamieniołomu. – Chcemy, żeby kamieniołom był miejscem wypoczynku i rekreacji, dającym zarazem możliwość wyciszenia się. Mamy pomysły, aby w ciekawy sposób go zagospodarować, nie powodując przy tym nadmiernej ingerencji człowieka w naturę – stwierdził wójt.
Znany i lubiany kucharz Remigiusz Rączka u stóp kamieniołomu przygotował tradycyjne koziańskie duszonki, zupę krem z warzyw i grzanki z kozim serem. Przy sporządzaniu tych potraw mistrzowi kuchni towarzyszył wójt gminy Kozy Krzysztof Fiałkowski.
Prócz zgłębiania kulinarnych tajników widzowie oglądający program emitowany na antenie TVP Katowice mogli przysłuchiwać się licznym ciekawostkom związanym z historią Kóz, ze szczególnym uwzględnieniem kamieniołomu. – Chcemy, żeby kamieniołom był miejscem wypoczynku i rekreacji, dającym zarazem możliwość wyciszenia się. Mamy pomysły, aby w ciekawy sposób go zagospodarować, nie powodując przy tym nadmiernej ingerencji człowieka w naturę – stwierdził wójt.
(RA)