Podczas Przeglądu Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”, jaki towarzyszył tegorocznym Dniom Powiatu Bielskiego w Porąbce, zaprezentowało się 35 Kół Gospodyń Wiejskich.
Jak zwykle ten punkt święta cieszył się ogromnym powodzeniem wśród uczestników. Komisja Konkursowa postanowiła przyznać statuetki za najbardziej tradycyjne potrawy.

W kategorii zup – KGW Janowice za orzeźwiający żurek na maślance.

W kategorii danie główne – KGW Kobiernice za półmisek weselny z kurą z rosołu, bitkami wołowymi w sosie własnym oraz potrawką z królika z młodymi ziemniakami, ćwikłą z chrzanem i kiszoną kapustą zasmażaną.

W kategorii produkt – KGW Bystra za dziczki z okrasą.

W kategorii ciasta i desery – KGW Bielowicko za kołocz weselny.

W kategorii nalewki i napoje – KGW Stara Wieś za nalewkę zdrowotną.

Kulinaria JJ (3)