„Kulinarne dziedzictwo polsko-czeskiego pogranicza” to publikacja, gromadząca przepisy regionalnych potraw, z ostatniej edycji dorocznej imprezy powiatu bielskiego „Kulinarne Dziedzictwo”.
Publikację przygotowało Biuro Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki pod kierownictwem Jolanty Konior, wspólnie z czeskim partnerem, toteż obok potraw rodzimych, pojawiają się również dania zza Olzy. W bogato ilustrowanej książce zamieszczono zbiór przepisów produktów, dań gorących, ciast, deserów, napoi i nalewek, które w tym roku były prezentowane i degustowane podczas powiatowego kulinarnego przeglądu w Bystrej.
Jak wyjaśniają wydawcy, kulinaria to nieoceniony skarb wielowiekowego dziedzictwa przodków, poprzez tradycyjny charakter i unikalne receptury stanowi o wyjątkowości powiatu bielskiego na kulinarnej mapie kraju.
Wydawnictwo to powstało dzięki realizacji mikroprojektu „Kultura w kalejdoskopie – promocja atrakcji kulturowych polsko-czeskiego pogranicza”.

(R)