21.10.2018
Kozy
Festiwal Duszonek w Kozach

W Kozach po raz siódmy zorganizowano Festiwalu Duszonek, a więc potrawy, w której miejscowość nie tylko się specjalizuje w szczególny sposób, ale też z niej słynie.
W konkursie na duszonkę przygotowaną i przyprawioną według własnego przepisu wystartowało 13 kociołków, a wysoki poziom zagwarantowały dwie setki miejscowych znawców, bo tyle osób oceniało jakość i smak potraw.
Ciepły i dość silny wiatr sprawił, że wcześniej i mocniej, niż zazwyczaj, znad pokryw dochodził aromatyczny zapach duszonych potraw. Duszonki szybciej doszły i równie szybko zniknęły z kociołków i misek. Na koniec duszonkowej biesiady komisja policzyła talerzyki wbite przez degustatorów przy najsmakowitszych ich zdaniem kociołkach, co decydowało o miejscu zajętym w konkursie. Najsmaczniejsze w ocenie degustujących, okazały się duszonki przygotowane przez Koło Emerytów i Rencistów w Kozach. Nagrodę odebrała przewodnicząca Krystyna Kasica.
W konkursie na duszonkę przygotowaną i przyprawioną według własnego przepisu wystartowało 13 kociołków, a wysoki poziom zagwarantowały dwie setki miejscowych znawców, bo tyle osób oceniało jakość i smak potraw.
Ciepły i dość silny wiatr sprawił, że wcześniej i mocniej, niż zazwyczaj, znad pokryw dochodził aromatyczny zapach duszonych potraw. Duszonki szybciej doszły i równie szybko zniknęły z kociołków i misek. Na koniec duszonkowej biesiady komisja policzyła talerzyki wbite przez degustatorów przy najsmakowitszych ich zdaniem kociołkach, co decydowało o miejscu zajętym w konkursie. Najsmaczniejsze w ocenie degustujących, okazały się duszonki przygotowane przez Koło Emerytów i Rencistów w Kozach. Nagrodę odebrała przewodnicząca Krystyna Kasica.
(HK)