Rarytasy z kurzej zagrody prosto z polsko-słowackiego pogranicza, atrakcyjne występy zespołów regionalnych i artystycznych oraz bezpłatne warsztaty bibułkarskie, ceramiczne, rzeźbiarskie i cieszące się ogromną popularnością warsztaty z wypieku chleba w tradycyjnym piecu chlebowym – to wszystko i jeszcze więcej czekało na uczestników Festiwalu Tradycji „Kulinarne Pogranicze”, który odbył się na terenie stadionu LKS Drzewiarz w Jasienicy.

Dwudniowa impreza plenerowa była jednym z pierwszych działań projektu pn. „Kulinarne Pogranicze”, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2021-2027. Głównym celem projektu jest zwiększenie atrakcyjności dziedzictwa kulturowego polsko-słowackiego pogranicza oraz wzrost rozpoznawalności oferty kulturalnej tego obszaru w kraju i za granicą poprzez promocję dziedzictwa kulturowego, folkloru, rękodzieła ludowego oraz tradycji związanych z kuchnią regionalną.

– Projekt ten jest kolejnym wspólnym przedsięwzięciem realizowanym z partnerem słowackim – Stowarzyszeniem Obywatelskim POLONUS z Żyliny. Cieszymy się, że wspólnie możemy promować i kultywować tradycję po obu stronach granicy – mówi Magdalena Więzik, naczelnik Wydziału Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Bielsku-Białej.

Festiwal Tradycji „Kulinarne Pogranicze” uświetnił tegoroczną edycję „Lata w Jasienicy”, którą dopełniły Dni Gminy Jasienica oraz Święto Powiatu Bielskiego. Świętowanie, które trwało przez cały weekend od 19 do 21 lipca, okazało się prawdziwą ucztą dla podniebienia dla nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Z wyjątkowej degustacji tradycyjnych potraw regionalnych, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego oraz reprezentację partnera słowackiego, skorzystało aż tysiąc osób.

W ramach projektu „Kulinarne Pogranicze” udało się wykonać 1,5 tys. kulinarnych gadżetów promocyjnych: fartuszków i rękawic oraz zestawów bambusowych akcesoriów kuchennych, które rozdysponowane zostały wśród uczestników wydarzenia, m.in. na stoisku promocyjnym, gdzie znalazły się także materiały promocyjne zarówno w języku słowackim, jak i polskim. Zorganizowane zostały również stoiska twórców regionalnych oraz rękodzielników.

Kolejnym działaniem, które umożliwi promocję i prezentację atrakcji kulturowych i turystycznych powiatu bielskiego, tym razem na Słowacji, będzie zaplanowany na jesień udział w imprezie plenerowej u partnera projektu po słowackiej stronie granicy. (M. Wróbel-Zyzańska)

„Projekt pn. „Kulinarne Pogranicze” jest współfinansowany przez Unię

Europejską w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2021-2027”

Zdjęcia: A. Tatoń/ Mat. Projektu